Globalni
Forex    posredniki




Pregled-Recenzija-Obzor
najboljši in največ zanesljivo podjetij-družb


Pregled najboljših forex posrednikov. Neodvisni opombe-komentarji-pripombe o tujih devizne-menjave-deviznih-izmenjavo-menjalnih posrednikih. Najboljši ECN posredniki za avtomatsko-samodejno trgovanje-trgovsko-trgovino. Razvrstitev-uvrstitve-ocenitev-presojo-vrednotenje reguliranih forex podjetij-družb. Preverjanje najboljših trgovskih-trgovinskih-trgovalnih posrednikov. Ovrednotenje-ocenjevanje-odmero-evalvacija top-najvišje-vrh tujih devizne-menjave-deviznih-izmenjavo-menjalnih podjetij-družb. Neodvisni mnenja-obzornik-komentarjev o valutnih-borznih-fondovih-delniških-skladih-sredstev-fondov-skladov-fonda-zaloga-delnica-staleža posrednikih. Analitika top-najvišje-vrh finančnih podjetij-družb. ECN forex posredniki, najboljši posredniki za skalpiranje in trgovanje-trgovsko-trgovino na novicah. Ocena-Rating top-najvišje-vrh valutnih-borznih-fondovih-delniških-skladih-sredstev-fondov-skladov-fonda-zaloga-delnica-staleža podjetij-družb. Neodvisni recenzije-pregledi o forex posrednikih. Primerjava top-najvišje-vrh trgovskih-trgovinskih-trgovalnih podjetij-družb. Ocene-Ratinge najboljših finančnih posrednikov. Recenzija-Obzor top-najvišje-vrh forex podjetij-družb. Testiranje najboljših valutnih-borznih-fondovih-delniških-skladih-sredstev-fondov-skladov-fonda-zaloga-delnica-staleža posrednikov. Seznam reguliranih forex posrednikov. Analiza najboljših tujih devizne-menjave-deviznih-izmenjavo-menjalnih posrednikov. Najboljši posredniki za trgovanje-trgovsko-trgovino bitkoinom (bitcoinom). Top-najvišje-vrh podjetja-družbe za trgovanje-trgovsko-trgovino kripto valuto. Forex, tuji devizne-menjave-devizni-izmenjavo-menjalni, valutni, finančni, borzni-fondovi-delniški-skladi-sredstev-fondov-skladov-fonda-zaloga-delnica-staleža trg. Forex Online-Spletne: obrestne-odstotne stopnje-mere-stopenj, devizne-menjave-devizni-izmenjavo-menjalni tečaji, cene, ponudbe-citati (kotacije-citatov-kotiranje) valut. Za Forex trgovce: strategije, ročni in avtomatizirani trgovski-trgovinski-trgovalni sistemi, kazalniki-indikatorji, roboti, signali. Online-Spletne Forex: tekoče-sedanje-aktualne-trenutne-zadnje-dejanske-najnovejše-najpozneje-najkasneje ekonomske-gospodarske-finančne novice svetovnih trgov, napovedi, analitika, tehnična analiza, grafi-grafikoni-grafe (grafov-grafikonov-grafike), diagrami valut.

Valutni trg.

Devizni trg je svetovni decentraliziran ali neoviran trg za trgovanje z valutami. Ta trg določa devizne tečaje za vsako valuto. Vključuje vse vidike nakupa, prodaje in menjave valut po trenutnih ali določenih cenah. Po obsegu trgovanja je daleč največji trg na svetu, sledi mu kreditni trg.
Glavni udeleženci na tem trgu so večje mednarodne banke. Finančni centri po vsem svetu delujejo kot sidri trgovanja med široko paleto kupcev in prodajalcev več ur, razen ob koncih tedna. Ker se z valutami vedno trguje v parih, Forex trg ne določa absolutnih stroškov valute, temveč določa tržno ceno ene valute glede na drugo valuto. Na primer: 1 ameriški dolar je vreden X CAD ali CHF ali JPY itd.
Devizni trg deluje prek finančnih institucij in deluje na več ravneh. Za kuliso se banke obračajo na manjše število finančnih podjetij, znanih kot "trgovci", ki sodelujejo v velikem obsegu trgovanja na Forexu. Večina trgovcev z devizami so banke, zato se ta zakulisni trg včasih imenuje "medbančni trg" (čeprav sodelujejo tudi zavarovalnice in druge vrste finančnih podjetij). Trgovine med Forex trgovci so lahko zelo velike, saj vključujejo več sto milijonov dolarjev. Zaradi težave s suverenostjo, ko sta vključeni dve valuti, je na Forexu zelo malo regulativnih organizacij, ki nadzorujejo njene ukrepe.
Devizni trg pomaga mednarodni trgovini in naložbam z omogočanjem pretvorbe valut. Na primer, podjetjem v Združenih državah Amerike dovoljuje, da uvažajo blago iz držav članic Evropske unije, zlasti članic evroobmočja, in plačujejo evre, čeprav so njegovi dohodki v ameriških dolarjih. Prav tako podpira neposredne špekulacije in špekulacije na podlagi razlike obrestnih mer med obema valutama.
V običajni devizni transakciji stranka kupi določen znesek v eni valuti, pri čemer plača tej valuti določen znesek druge valute.
Sodobni trg Forex se je začel oblikovati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Sledila so tri desetletja vladnih omejitev deviznih transakcij v sistemu upravljanja denarnih sredstev v Bretton Woodsu, ki so določila pravila za trgovinske in finančne odnose med glavnimi svetovnimi industrijskimi državami po drugi svetovni vojni. Države so postopoma prehajale na spremenljive tečaje iz prejšnjega režima deviznih tečajev, ki je ostal nespremenjen po sistemu Bretton Woods.
Trg Forex je edinstven zaradi naslednjih značilnosti:
- velik obseg trgovanja, ki predstavlja največji razred sredstev na svetu, kar vodi do visoke likvidnosti;
- širok geografski položaj - ta trg se nahaja po vsem svetu;
- neprekinjeno delovanje: 24 ur na dan, razen za vikende, tj. trgovanje v nedeljo od 22:00 GMT (Sydney) do 22:00 GMT v petek (New York);
- raznolikost dejavnikov, ki vplivajo na menjalne tečaje;
- nizke marže relativnega dobička v primerjavi z drugimi trgi fiksnega dohodka; in
- uporaba finančnega vzvoda za povečanje stopenj dobička in izgube ter glede na velikost računa.
Kot tak je bil imenovan kot trg, ki je najbližji idealu popolne konkurence, ne glede na valutno posredovanje centralnih bank.
Po mnenju Banke za mednarodne poravnave predhodni globalni rezultati triletne raziskave centralne banke o trgih deviz in izvedenih finančnih instrumentov iz leta 2019 kažejo, da je trgovanje na Forex trgih v aprilu 2019 znašalo 6,6 bilijona dolarjev na dan, kar je več kot 5,1 bilijona USD aprila 2016

Zgodovina.

Antični čas.
Trgovanje z valutami in menjave so se prvič pojavili v starih časih. Menjalniki denarja (ljudje, ki so pomagali drugim, da bi denar spremenili, in tudi vzeli provizijo ali zaračunali honorar), so živeli v Sveti deželi v času Talmudijskih spisov (svetopisemskih časov). Ti ljudje (včasih jih imenujejo "kollybistẻs") so uporabljali mestne stojnice in v prazničnih časih namesto Temple's Court of the pogans. Menjalniki denarja so bili tudi zlatarji in / ali zlatarji novejših antičnih časov.
V 4. stoletju našega štetja je bizantinska vlada obdržala monopol nad menjavo valute.
Papyri PCZ I 59021 (c.259 / 8 pr.n.št.) prikazuje prikaz izmenjave kovancev v starodavnem Egiptu.
Valuta in menjava sta bila pomembna elementa trgovine v starodavnem svetu, saj sta ljudem omogočala nakup in prodajo predmetov, kot so hrana, lončarstvo in surovine. Če je grški kovanec hranil več zlata kot egipčanski kovanec zaradi svoje velikosti ali vsebine, bi lahko trgovec z manj egipčanskimi kovanci ali za več materialnih dobrin zamenjal manj grških zlatnikov. Zato je imela v nekem trenutku v svoji zgodovini večina svetovnih valut v obtoku vrednost, določeno za določeno količino priznanega standarda, kot sta srebro in zlato.

Srednjeveška in poznejša.
V 15. stoletju je morala družina Medici odpirati banke na tujih lokacijah, da bi zamenjala valute, da bi delovala v imenu tekstilnih trgovcev. Za lažjo trgovino je banka ustvarila knjigo računov nostro (iz italijanščine to pomeni "naša"), ki je vsebovala dva stolpčana vnosa, ki prikazujeta zneske tujih in lokalnih valut; informacije, ki se nanašajo na vodenje računa pri tuji banki. V 17. (ali 18. stoletju) je Amsterdam ohranjal aktiven trg Forex. Leta 1704 je potekala devizna menjava med agenti, ki delujejo v interesu Kraljevine Anglije in okrožje Nizozemske.

Zgodnje moderno.
Alex. Brown & Sons je okoli 1850 trgoval s tujimi valutami in bil vodilni trgovec z valutami v ZDA. Leta 1880 je JM do Espírito Santo de Silva (Banco Espírito Santo) zaprosil in dobil dovoljenje za trgovanje z deviznimi posli.
Vsaj en vir za leto 1880 velja za začetek moderne devizne menjave: v tem letu se je začel zlati standard.
Pred prvo svetovno vojno je bil veliko bolj omejen nadzor nad mednarodno trgovino. Motivirane z začetkom vojne so države opustile zlati standardni denarni sistem.

Moderno do postmoderno.
Od leta 1899 do 1913 so se deleži deviz držav povečevali z letno stopnjo 10,8%, medtem ko so se imetja zlata med letoma 1903 in 1913 letno povečala za 6,3%.
Konec leta 1913 je bila skoraj polovica svetovne devizne menjave izvedena s funtom šterlinga. Število tujih bank, ki poslujejo znotraj meja Londona, se je povečalo s 3 leta 1860 na 71 v letu 1913. Leta 1902 sta bila samo dva londonska borzna posrednika. Na začetku 20. stoletja je bilo trgovanje z valutami najbolj aktivno v Parizu, New Yorku in Berlinu; Velika Britanija je bila do leta 1914 v veliki meri neuveljavljena. Med letoma 1919 in 1922 se je število deviznih posrednikov v Londonu povečalo na 17; in leta 1924 je bilo 40 podjetij, ki delujejo za izmenjavo.
V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so bili družina Kleinwort znani kot voditelji deviznega trga, medtem ko Japheth, Montagu & Co. in Seligman še vedno jamčijo za priznanje kot pomembni trgovci z Forexom. Trgovina v Londonu je začela spominjati na njeno moderno manifestacijo. Forex trgovina je bila do leta 1928 sestavni del finančnega delovanja mesta. Nadzor kontinentalne menjave, skupaj z drugimi dejavniki v Evropi in Latinski Ameriki, je oviral vse poskuse blaginje na debelo s trgovino v Londonu iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Po drugi svetovni vojni.
Leta 1944 je bil podpisan Bretton Woods Accord, ki je omogočil nihanje valut v območju ± 1% od nominalnega tečaja valute. Na Japonskem je bil zakon o deviznih bankah uveden leta 1954. Kot rezultat tega je Banka Tokija do septembra 1954 postala središče deviznih tečajev. Med letoma 1954 in 1959 je bil japonski zakon spremenjen tako, da je omogočal devizne posle v številnih več zahodnih valutah.
Ameriškemu predsedniku Richardu Nixonu je zaslužen, da je končal Bretton Woods Accord in fiksne menjalne tečaje, kar na koncu povzroči prosto plavajoči valutni sistem. Po končanem sporazumu leta 1971 je Smithsonijski sporazum dovoljeval nihanje stopenj tudi do ± 2%. Obseg tujih operacij ameriške Zvezne rezerve je bil v letih 1961–62 razmeroma majhen. Tisti, ki so sodelovali pri nadzorovanju deviznih tečajev, so ugotovili, da meje sporazuma niso realistične in so to prenehale marca 1973, ko se pozneje nobena od večjih valut ni ohranila z zmožnostjo pretvorbe v zlato, organizacije pa so se namesto tega zanašale na rezerve valute. Od leta 1970 do 1973 se je obseg trgovanja na trgu povečal trikrat. V določenem času (po navedbah Gandolfa v februarju in marcu 1973) so bili nekateri trgi "razdvojeni", nato pa je bil uveden dvotirni valutni trg z dvojnimi menjalnimi tečaji. Ta je bil marca 1974 ukinjen.
Reuters je računalniške monitorje uvedel junija 1973 in nadomestil telefone in teleks, ki so se prej uporabljali za trgovanje s kotacijami.

Trgi so blizu.
Zaradi končne neučinkovitosti sporazuma Bretton Woods in evropskega skupnega plovna so bili trgi Forex primorani zapreti nekje med letoma 1972 in marca 1973. Največji nakup ameriških dolarjev v zgodovini leta 1976 je bil, ko je zahodnonemška vlada dosegla skoraj tri milijarde dolarjev (podatek je navedel, da je skupaj z 2,75 milijarde državnik: zvezek 18 1974). Ta dogodek je nakazoval na nemogoče uravnoteženje deviznih tečajev s takratnimi nadzornimi ukrepi, denarni sistem in devizni trgi v Zahodni Nemčiji in drugih državah v Evropi pa so se zaprli za dva tedna (februarja in marca 1973 oz. . Država Giersch, Paqué in Schmieding se je zaprla po nakupu "7,5 milijona mark" Brawley držav "... Borze je bilo treba zapreti. Ko so se ponovno odprli ... 1. marca "je bil velik nakup po zaprtju).

Po letu 1973.
V razvitih državah se je državni nadzor trgovanja z devizami končal leta 1973, ko so se začeli popolni plavajoči in razmeroma prosti tržni pogoji sodobnega časa. Drugi viri trdijo, da so ameriški maloprodajni kupci prvič zamenjali valutni par med letom 1982, dodatni valutni pari pa so bili na voljo do naslednjega leta.
1. januarja 1981 je Narodna banka Kitajske kot del sprememb, ki so se začele leta 1978, nekaterim domačim "podjetjem" omogočila sodelovanje v trgovanju z devizami. Nekaj leta 1981 je južnokorejska vlada končala nadzor nad Forexom in prvič dovolila prosto trgovino. Leta 1988 je vlada države sprejela kvoto MDS za mednarodno trgovino.
Posegi evropskih bank (zlasti Bundesbank) so 27. februarja 1985 vplivali na Forex trg. Največji delež vseh poslov v svetu v letu 1987 je potekal v Združenem kraljestvu (nekaj več kot eno četrtino). Združene države so imele drugo največjo udeležbo pri trgovanju.
Leta 1991 je Iran spremenil mednarodne sporazume z nekaterimi državami iz naftne menjave v devizne.

Velikost trga in likvidnost.

Trg Forex je najbolj likviden finančni trg na svetu. Trgovci vključujejo vlade in centralne banke, poslovne banke, druge institucionalne vlagatelje in finančne institucije, valutne špekulante, druge komercialne družbe in posameznike. Glede na triletno raziskovanje centralne banke v letu 2019, ki ga je uskladila Banka za mednarodne poravnave, je bil povprečni dnevni promet aprila 2019 6,6 bilijona dolarjev (v primerjavi z 1,9 bilijona USD v letu 2004). Od tega 6,6 bilijona dolarjev sta bila 2 trilijona dolarjev promptne transakcije, 4,6 bilijona dolarjev pa je bilo trgovano s prodajnimi roki, zamenjavami in drugimi izvedenimi finančnimi instrumenti.
Z devizami se trguje na zunajtržnem trgu, kjer se posredniki / trgovci dogovarjajo neposredno drug z drugim, tako da ni centralne menjave ali klirinške hiše. Največje geografsko trgovinsko središče je Združeno kraljestvo, predvsem London. Aprila 2019 je trgovanje v Združenem kraljestvu predstavljalo 43,1% vseh, kar je daleč najpomembnejše središče za trgovanje s Forexom na svetu. Zaradi prevlade Londona na trgu je navadno določena cena valute običajno tržna cena v Londonu. Na primer, ko Mednarodni denarni sklad vsak dan izračuna vrednosti svojih posebnih pravic črpanja, ta dan uporabijo tržne cene na Londonu. Trgovanje v Združenih državah Amerike je predstavljalo 16,5%, Singapurju in Hongkongu 7,6%, na Japonskem pa 4,5%.
Prihodki od prodaje deviznih terminskih pogodb in opcij so se v letih 2004–2013 hitro povečevali in aprila 2013 dosegli 145 milijard dolarjev (kar je dvakrat več kot v aprilu 2007). Od aprila 2019 valutni izvedeni finančni instrumenti, s katerimi se trguje, predstavljajo 2% deviznega prometa OTC. Futurne pogodbe z deviznimi terminskimi pogodbami so bile uvedene leta 1972 na čikaški trgovski borzi in se trgujejo bolj kot pri večini drugih terminskih pogodb.
Večina razvitih držav na svojih borzah dovoljuje trgovanje z derivativnimi proizvodi (kot so terminske pogodbe in opcije na terminske pogodbe). Vse te razvite države že imajo popolnoma konvertibilne račune kapitala. Nekatere vlade nastajajočih trgov na svojih borzah ne dovoljujejo izvedenih deviznih proizvodov, ker imajo nadzor kapitala. Uporaba derivatov narašča v številnih gospodarstvih v vzponu. Države, kot so Južna Koreja, Južna Afrika in Indija, so vzpostavile devizne terminske menjave, čeprav so imele nekaj nadzora kapitala.
Forex trgovanje se je med aprilom 2007 in aprilom 2010 povečalo za 20%, od leta 2004 pa se je več kot podvojilo. Povečanje prometa je posledica številnih dejavnikov: naraščajočega pomena deviz kot razreda premoženja, povečane trgovalne aktivnosti visokofrekvenčnih trgovcev in nastanka maloprodajnih vlagateljev kot pomembnega tržnega segmenta. Rast elektronskega izvrševanja in raznolika izbira mest izvedbe so znižali transakcijske stroške, povečali likvidnost trga in pritegnili večjo udeležbo številnih vrst strank. Zlasti elektronsko trgovanje prek spletnih portalov je trgovcem na drobno olajšalo trgovanje na Forex trgu. Do leta 2010 naj bi trgovina na drobno predstavljala do 10% promptnega prometa ali 150 milijard dolarjev na dan (glejte spodaj: Trgovci na drobno z maloprodajo).

Udeleženci na trgu.

Za razliko od borznega trga je Forex trg razdeljen na ravni dostopa. Na vrhu je medbančni devizni trg, ki ga sestavljajo največje komercialne banke in trgovci z vrednostnimi papirji. Na medbančnem trgu so namazi, ki so razlika med ponudbenimi in povpraševalnimi cenami, zelo ostri in niso znani igralcem zunaj notranjega kroga. Razlika med cenami ponudb in povpraševanja se širi (na primer od 0 do 1 pipa do 1–2 pipsa za valute, kot je EUR), ko se spustite ravni dostopa. To je posledica prostornine. Če lahko trgovec za velike zneske zagotovi veliko število transakcij, lahko zahteva manjšo razliko med ponudbo in ceno povpraševanja, kar imenujemo boljši razmik. Stopnje dostopa do trga Forex so določene z velikostjo "linije" (znesek denarja, s katerim trgujejo). Medbančni trg na najvišjem nivoju predstavlja 51% vseh transakcij. Od tam manjše banke, ki jim sledijo velike večnacionalne korporacije (ki morajo varovati pred tveganji in plačevati zaposlene v različnih državah), veliki hedge skladi in celo nekateri proizvajalci na drobno. Po mnenju Galatija in Melvina so "pokojninski skladi, zavarovalnice, vzajemni skladi in drugi institucionalni vlagatelji od začetka 2000-ih igrali vse pomembnejšo vlogo na finančnih trgih na splošno in zlasti na trgih Forex." (2004) Poleg tega ugotavlja, da "so sredstva za varovanje pred tveganji v obdobju 2001–2004 znatno povečala tako po številu kot po celotni velikosti". Centralne banke sodelujejo tudi na deviznem trgu, da valuto prilagodijo svojim gospodarskim potrebam.

Trgovska podjetja.
Pomemben del Forex trga so finančne dejavnosti podjetij, ki iščejo devize za plačilo blaga ali storitev. Komercialna podjetja pogosto trgujejo z dokaj majhnimi zneski v primerjavi z bankami ali špekulanti, njihova trgovina pa ima pogosto kratkoročni vpliv na tržne stopnje. Kljub temu so trgovinski tokovi pomemben dejavnik dolgoročne smeri menjalnega tečaja. Nekatere multinacionalne korporacije (MNC) imajo lahko nepredvidljiv vpliv, kadar so zajete zelo velike pozicije zaradi izpostavljenosti, ki jih drugi udeleženci na trgu ne poznajo.

Centralne banke.
Nacionalne centralne banke igrajo pomembno vlogo na trgih Forex. Poskušajo nadzorovati denarno ponudbo, inflacijo in / ali obrestne mere in imajo pogosto uradne ali neuradne ciljne stopnje za svoje valute. Svoje pogosto velike devizne rezerve lahko uporabijo za stabilizacijo trga. Učinkovitost "stabilizirajočih špekulacij" centralne banke je dvomljiva, saj centralne banke ne bodo bankrotirale, če bi naredile velike izgube, kot bi to storili drugi trgovci. Prav tako ni prepričljivih dokazov, da dejansko prinašajo dobiček iz trgovanja.

Podjetja za upravljanje naložb.
Podjetja za upravljanje naložb (ki običajno vodijo velike račune v imenu strank, kot so pokojninski skladi in obdarovanja) uporabljajo Forex trg za lažje poslovanje s tujimi vrednostnimi papirji. Na primer, upravljavec naložb z mednarodnim portfeljem lastniškega kapitala mora kupiti in prodati več parov tujih valut za plačilo nakupa tujih vrednostnih papirjev.
Nekatera podjetja za upravljanje naložb imajo tudi bolj špekulativne operacije s prekrivanjem valut, ki upravljajo z izpostavljenostmi strank do valut z namenom ustvarjanja dobička in omejevanja tveganja. Medtem ko je število tovrstnih specializiranih podjetij precej majhno, imajo številna velika sredstva v upravljanju in zato lahko ustvarijo veliko trgovanje.

Maloprodajni trgovci z devizami.
Posamezni maloprodajni špekulativni trgovci so vse večji segment tega trga. Trenutno sodelujejo posredno prek posrednikov ali bank. Maloprodajni posredniki, ki jih v ZDA večinoma nadzirajo in urejajo Komisija za trgovanje z blagovnimi Futures in National Futures Association, so bili že prej podvrženi periodičnim goljufijam. Leta 2010 je NFA od svojih članov, ki poslujejo na Forex trgih, zahtevala, da se kot taka registrirajo (tj. Forex CTA namesto CTA). Za tiste člane NFA, za katere tradicionalno veljajo minimalne neto kapitalske zahteve, FCM in IB, veljajo višje minimalne zahteve glede neto kapitala, če se poslujejo na Forexu. Številni posredniki Forex delujejo iz Združenega kraljestva v skladu s predpisi o finančnih storitvah, kjer je trgovanje z devizami z maržo del širše panoge trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti, ki vključuje pogodbe o razlikah in finančnih stavah.
Obstajata dve glavni vrsti maloprodajnih posrednikov Forex, ki ponujata priložnost za špekulativno trgovanje z valutami: posredniki in trgovci ali tržni posredniki. Posredniki delujejo kot zastopnik stranke na širšem trgu Forex, tako da iščejo najboljšo ceno na trgu za naročilo na drobno in trgujejo v imenu maloprodajnega kupca. Poleg cene, pridobljene na trgu, zaračunajo provizijo ali "pribitke". Trgovci ali tržni proizvajalci pa nasprotno ponavadi nastopajo kot glavni v transakciji v primerjavi s prodajalcem na drobno in navajajo ceno, za katero so pripravljeni sodelovati.

Nebančne devizne družbe.
Nebančne družbe za devizno poslovanje ponujajo menjalnice in mednarodna plačila zasebnikom in podjetjem. Ti so znani tudi kot "devizni posredniki", vendar se razlikujejo po tem, da ne ponujajo špekulativnega trgovanja, temveč menjavo valut s plačili (tj. Običajno je fizična dostava valute na bančni račun).
Ocenjujejo, da se v Veliki Britaniji 14% prenosov / plačil v valuti opravi prek deviznih družb. Prodajno mesto teh podjetij je običajno, da bodo ponudili boljše menjalne tečaje ali cenejša plačila kot banka stranke. Ta podjetja se od podjetij za prenos denarja razlikujejo po tem, da na splošno ponujajo storitve višje vrednosti. Obseg transakcij prek deviznih družb v Indiji znaša približno dve milijardi ameriških dolarjev na dan. To ne konkurira nobenemu dobro razvitemu Forex trgu z mednarodnim ugledom, vendar z vstopom spletnih deviznih družb trg nenehno raste. Približno 25% prenosov / plačil v Indiji poteka prek nebančnih družb za menjavo valut. Večina teh podjetij uporablja USP po boljših menjalnih tečajih kot banke. Z njimi ureja FEDAI, vsako transakcijo v tuji valuti pa ureja Zakon o upravljanju deviz iz leta 1999 (FEMA).

Podjetja za prenos denarja in menjalna mesta.
Podjetja za prenos denarja opravljajo velike prenose z nizko vrednostjo, ki jih na splošno ekonomski migranti vrnejo v svojo državo. Leta 2007 je skupina Aite ocenila, da je bilo nakazil 369 milijard ameriških dolarjev (povečanje za 8% v primerjavi s preteklim letom). Štirje največji tuji trgi (Indija, Kitajska, Mehika in Filipini) prejemajo 95 milijard dolarjev. Največji in najbolj znan ponudnik je Western Union s 345.000 agenti po vsem svetu, sledi mu UAE Exchange. Menjalnice ali podjetja za prenos valut nudijo popotnikom storitve z nizko vrednostjo deviz. Običajno se nahajajo na letališčih in postajah ali na turističnih lokacijah in omogočajo izmenjavo fizičnih zapisov iz ene valute v drugo. Na trge Forex dostopajo prek bank ali nebančnih deviznih podjetij.

Določitev deviz.

Določitev deviznih tečajev je dnevni denarni tečaj, ki ga določi nacionalna banka vsake države. Ideja je, da centralne banke uporabljajo čas določanja in menjalni tečaj za oceno vedenja svoje valute. Fiksiranje menjalnih tečajev odraža realno vrednost ravnotežja na trgu. Banke, trgovci in trgovci uporabljajo določljive stopnje kot kazalnik trenda na trgu.
Že samo pričakovanje ali govorice o intervenciji centralne banke v tuji valuti bi morda zadostovale za stabilizacijo valute. Vendar pa bi bilo mogoče agresivne intervencije večkrat uporabiti v državah z umazanim plavalnim režimom valute. Centralne banke ne dosegajo vedno svojih ciljev. Skupni viri trga zlahka preplavijo katero koli centralno banko. Več takšnih scenarijev je bilo videti v propadu evropskega mehanizma deviznega tečaja 1992–93 in v novejšem času v Aziji.

Značilnosti trgovanja.

Za večino poslov ni enotnega ali centralno odobrenega trga, čezmejna ureditev pa je zelo malo. Zaradi navadnih trgov na valutnih trgih obstaja veliko medsebojno povezanih trgov, na katerih se trguje z različnimi instrumenti valut. To pomeni, da ne obstaja enotni menjalni tečaj, temveč več različnih tečajev (cen), odvisno od tega, s kakšno banko ali tržnim proizvajalcem trguje in kje je. V praksi so stopnje zaradi arbitraže precej blizu. Zaradi prevlade Londona na trgu je določena valuta, ki jo kotira posamezna valuta, običajno tržna cena v Londonu. Med glavnimi trgovinskimi borzami so storitve elektronskega posredovanja (EBS) in Thomson Reuters Dealing, medtem ko večje banke ponujajo tudi sisteme trgovanja. Skupno podjetje čikaške trgovske borze in Reuters, imenovano Fxmarketspace, se je odprlo leta 2007 in si prizadevalo, vendar ni izpolnilo vloge mehanizma kliringa centralnega trga.
Glavna središča trgovanja sta London in New York City, čeprav so pomembni centri tudi Tokio, Hong Kong in Singapur. Banke po vsem svetu sodelujejo. Trgovanje z valutami poteka neprekinjeno čez dan; Ko se konča azijsko trgovanje, se začne evropsko zasedanje, sledi severnoameriško zasedanje in nato nazaj na azijsko zasedanje.
Nihanja tečajev ponavadi povzročajo dejanski denarni tokovi in pričakovanja glede sprememb denarnih tokov. Te povzročajo spremembe rasti bruto domačega proizvoda (BDP), inflacija (teorija paritete kupne moči), obrestne mere (pariteta obrestnih mer, učinek domačega ribiča, učinek mednarodnega ribiča), proračunski in trgovinski primanjkljaji ali presežki, veliki čezmejni M&A posli in drugi makroekonomski pogoji. Glavne novice so objavljene javno, pogosto ob predvidenih datumih, zato ima veliko ljudi dostop do istih novic hkrati. Vendar imajo velike banke pomembno prednost; lahko vidijo pretok naročil svojih strank.
Z valutami se trguje drug proti drugemu v parih. Vsak valutni par tako predstavlja individualni trgovalni izdelek in ga tradicionalno označimo XXXYYY ali XXX / LLL, kjer sta XXX in YYY mednarodna tristranska koda ISO 4217 mednarodnih valut. Prva valuta (XXX) je osnovna valuta, ki se kotira glede na drugo valuto (LLL), imenovano nasprotna valuta (ali valuta kotacije). Na primer, kotacija EURUSD (EUR / USD) 1.5465 je cena evra, izražena v ameriških dolarjih, kar pomeni 1 evro = 1.5465 dolarjev. Tržna konvencija je navesti večino menjalnih tečajev do USD za ameriški dolar kot osnovno valuto (npr. USDJPY, USDCAD, USDCHF). Izjeme so britanski funt (GBP), avstralski dolar (AUD), novozelandski dolar (NZD) in evro (EUR), kjer je USD nasprotna valuta (npr. GBPUSD, AUDUSD, NZDUSD, EURUSD).
Dejavniki, ki vplivajo na XXX, bodo vplivali tako na XXXYYY kot XXXZZZ. To povzroči pozitivno korelacijo valut med XXXYYY in XXXZZZ.
Na promptnem trgu so po triletnem raziskovanju 2019 najpogosteje prodani dvostranski valutni pari:
- EURUSD: 24,0%
- USDJPY: 13,2%
- GBPUSD (imenujemo ga tudi kabel): 9,6%
Z 88,3% transakcij je sodelovala ameriška valuta, sledili so ji evro (32,3%), jen (16,8%) in šterling (12,8%). Prostorninski odstotki za vse posamezne valute bi morali dodati do 200%, saj vsaka transakcija vključuje dve valuti.
Trgovanje z eurom je od ustanovitve valute januarja 1999 precej naraslo, in kako dolgo bo trg Forex ostal osredotočen na dolar, je odprto za razpravo. Do nedavnega je bilo trgovanje z evrom v primerjavi z neevropsko valuto ZZZ običajno vključeno v dve trgovini: EURUSD in USDZZZ. Izjema je EURJPY, ki je uveljavljen trgovalni valutni par na medbančnem spot trgu.

Determinante deviznih tečajev.

V režimu s fiksnim deviznim tečajem vlada odloča o menjalnih tečajih, medtem ko so številne teorije predlagale razlago (in napovedovanje) nihanj tečajev v režimu spremenljivega tečaja, vključno z:
- Pogoji mednarodne paritete: Relativna pariteta kupne moči, pariteta obrestne mere, učinek domačega Fisherja, učinek mednarodnega Fisherja. Čeprav te teorije do neke mere logično razlagajo nihanja tečajev, pa te teorije propadejo, saj temeljijo na izpodbijanih predpostavkah, ki v resničnem svetu redko držijo.
- Model plačilne bilance: Ta model se v glavnem osredotoča na trgovanje blaga in storitev, pri čemer ne upošteva vse večje vloge svetovnih kapitalskih tokov. Kljub naraščajočemu primanjkljaju tekočega računa v ZDA ni pojasnil nenehnega apreciacije ameriškega dolarja v osemdesetih in večini devetdesetih.
- Model trga premoženja: valute obravnavajo kot pomemben razred sredstev za oblikovanje naložbenih portfeljev. Na cene sredstev večinoma vpliva pripravljenost ljudi, da zadržijo obstoječe količine sredstev, kar je odvisno od njihovih pričakovanj o prihodnji vrednosti teh sredstev. Model določanja deviznega tržnega trga določa, da „menjalni tečaj med dvema valutama predstavlja ceno, ki ravnovesje med relativno ponudbo in povpraševanjem po sredstvih, izraženih v teh valutah“.
Nobenemu od doslej razvitih modelov ne uspe razložiti menjalnih tečajev in nestanovitnosti v daljših časovnih okvirih. Za krajše časovne okvire (manj kot nekaj dni) je mogoče predvideti algoritme za napovedovanje cen. Iz zgornjih modelov je razvidno, da številni makroekonomski dejavniki vplivajo na menjalne tečaje in na koncu so cene valut posledica dvojnih sil ponudbe in povpraševanja. Na svetovnih valutnih trgih lahko gledamo kot na ogromen talilni lonec: v obsežni in nenehno spreminjajoči se mešanici trenutnih dogodkov se dejavniki ponudbe in povpraševanja nenehno spreminjajo, cena ene valute v primerjavi z drugo pa se ustrezno spreminja. Noben drug trg ne zajema (in destilira) toliko tistega, kar se v tem trenutku dogaja na svetu, kot devize.
Na ponudbo in povpraševanje po kateri koli valuti in s tem na njeno vrednost ne vpliva noben sam element, temveč več. Ti elementi na splošno sodijo v tri kategorije: ekonomski dejavniki, politični pogoji in tržna psihologija.

Gospodarski dejavniki.
Ekonomski dejavniki vključujejo: (a) ekonomsko politiko, ki jo razširjajo vladne agencije in centralne banke, (b) gospodarske razmere, ki se običajno razkrijejo v ekonomskih poročilih in drugih ekonomskih kazalcih.
- Ekonomska politika vključuje javnofinančno politiko (proračun / potrošniške prakse) in denarno politiko (sredstva, s katerimi vladna centralna banka vpliva na ponudbo in "stroške" denarja, kar se odraža na ravni obrestnih mer).
- javnofinančni primanjkljaji ali presežki: trg ponavadi negativno reagira na povečanje javnofinančnega primanjkljaja in pozitivno na zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Vpliv se kaže v vrednosti valute države.
- Ravnotežje trgovinskih stopenj in trendov: Trgovinski tok med državami ponazarja povpraševanje po blagu in storitvah, kar pa kaže na povpraševanje po valuti države za opravljanje trgovine. Presežki in primanjkljaji v trgovini z blagom in storitvami odražajo konkurenčnost nacionalnega gospodarstva. Trgovinski primanjkljaj lahko na primer negativno vpliva na valuto države.
- Raven in trendi inflacije: Običajno bo valuta izgubila vrednost, če je v državi visoka stopnja inflacije ali če se pričakuje, da raven inflacije narašča. Razlog je v tem, da inflacija zmanjšuje kupno moč in s tem povpraševanje po tej valuti. Vendar se lahko valuta včasih okrepi, ko inflacija narašča zaradi pričakovanj, da bo centralna banka zvišala kratkoročne obrestne mere za boj proti naraščajoči inflaciji.
- Gospodarska rast in zdravje: Poročila, kot so BDP, stopnja zaposlenosti, prodaja na drobno, izkoriščenost zmogljivosti in druga, podrobno opisujejo stopnje gospodarske rasti in zdravja države. Na splošno, bolj zdravo in trdno je gospodarstvo države, boljša bo njegova valuta in večje bo povpraševanje po njej.
- Produktivnost gospodarstva: Povečanje produktivnosti v gospodarstvu mora pozitivno vplivati na vrednost njegove valute. Njeni učinki so vidnejši, če je povečan sektor, s katerim se trguje.

Politični pogoji.
Notranji, regionalni in mednarodni politični pogoji in dogodki lahko močno vplivajo na valutne trge.
Vsi menjalni tečaji so dovzetni za politično nestabilnost in pričakovanja o novi vladajoči stranki. Politični pretresi in nestabilnosti lahko negativno vplivajo na narodno gospodarstvo. Na primer, destabilizacija koalicijskih vlad v Pakistanu in na Tajskem lahko negativno vpliva na vrednost njihovih valut. Prav tako lahko v državi, ki ima finančne težave, porast politične frakcije, za katero velja, da je fiskalno odgovorna, lahko ima nasproten učinek. Prav tako lahko dogodki v eni državi v regiji sprožijo pozitivno / negativno zanimanje za sosednjo državo in v tem primeru vplivajo na njeno valuto.

Tržna psihologija.
Tržna psihologija in zaznave trgovcev na trg Forex vplivajo na različne načine:
- Kakovostni leti: neurejeni mednarodni dogodki lahko privedejo do "kakovosti", vrste bega kapitala, pri katerem vlagatelji svoje premoženje premaknejo v "varno zatočišče". Večje bo povpraševanje, torej višja cena, po valutah, za katere se zaznava, da so močnejše od sorazmerno šibkejših. Ameriški dolar, švicarski frank in zlato so bili tradicionalna varna zatočišča v času politične ali gospodarske negotovosti.
- Dolgoročni trendi: Valutni trgi se pogosto gibljejo v vidnih dolgoročnih trendih. Čeprav valute nimajo letne rastne sezone, kot je fizično blago, se poslovni cikli dobro počutijo. Analiza ciklov obravnava dolgoročnejša gibanja cen, ki se lahko povečajo iz ekonomskih ali političnih trendov.
- "Kupi govorico, prodaj dejstvo": Ta tržni trizem se lahko uporablja v številnih valutnih situacijah. Težnja, da cena valute odraža vpliv določene akcije, preden se zgodi, in ko se pričakovani dogodek uresniči, reagira v ravno obratni smeri. Temu se lahko reče tudi "preprodaja" ali "prekupnina". Nakup govorice ali prodaja dejstvo je lahko tudi primer kognitivne pristranskosti, znane kot sidranje, ko se vlagatelji preveč osredotočajo na pomembnost zunanjih dogodkov za cene valut.
- Ekonomske številke: Medtem ko ekonomske številke vsekakor lahko odražajo ekonomsko politiko, imajo nekatera poročila in številke učinek, podoben talismanu: številka sama postane pomembna za tržno psihologijo in lahko takoj vpliva na kratkoročne tržne poteze. "Kaj gledati" se lahko sčasoma spremeni. V zadnjih letih se na primer denarna ponudba, zaposlovanje, podatki o trgovinski bilanci in številki inflacije spreminjajo v središču pozornosti.
- Tehnični premisleki o trgovanju: Tako kot na drugih trgih lahko nakopičena gibanja cen v valutnem paru, kot je EUR / USD, tvorijo očitne vzorce, ki jih trgovci lahko poskusijo uporabiti. Mnogi trgovci preučujejo grafikone cen, da bi prepoznali takšne vzorce.

Trgovanje s finančnimi instrumenti: vrste pogodb.

Spot pogodbe.
Spot transakcija je dvodnevna dobavna transakcija (razen v primeru poslov med ameriškim dolarjem, kanadskim dolarjem, turško liro, evrom in ruskim rubljem, ki poravnajo naslednji delovni dan), v nasprotju s terminskimi pogodbami, ki so ponavadi tri mesece. Ta trgovina predstavlja „neposredno menjavo“ med dvema valutama, ima najkrajši časovni okvir, vključuje gotovino in ne pogodbo, obresti pa niso vključene v dogovorjeni posel. Spot trgovanje je ena najpogostejših vrst trgovanja na Forexu. Pogosto bo Forex posrednik stranki zaračunal majhno pristojbino, da je prenesel potekel posel v novo identično transakcijo za nadaljevanje posla. Ta pristojbina za preusmeritev je znana kot pristojbina za zamenjavo.

Posredujoče pogodbe.
Eden od načinov za obvladovanje deviznega tveganja je sklenitev terminske transakcije. Denar v tej transakciji dejansko ne spremeni rok, dokler se nekateri ne dogovorijo o prihodnjem datumu. Kupec in prodajalec se dogovorita za menjalni tečaj za kateri koli datum v prihodnosti in transakcija se zgodi na ta datum, ne glede na to, kakšni so takrat tržni tečaji. Trajanje trgovine je lahko en dan, nekaj dni, mesecev ali let. Običajno o datumu določijo obe strani. Nato se pogodbeni pogodbi dogovorita obe strani.

Terminske pogodbe, ki jih ni mogoče dobaviti.
Forex banke, ECN in glavni posredniki ponujajo pogodbe o NDF, ki so izvedeni finančni instrumenti, ki nimajo dejanske dobavljivosti. NDF so priljubljeni za valute z omejitvami, kot je argentinski peso. Dejansko lahko Forex varuje takšna tveganja le z NDF, saj z valutami, kot je argentinski peso, ni mogoče trgovati na odprtih trgih, kot so glavne valute.

Pogodbe o zamenjavi.
Najpogostejša vrsta terminske transakcije je valutna zamenjava. V izmenjavi dve stranki menjata valute za določeno časovno obdobje in se dogovorita, da bosta transakcijo razveljavili pozneje. To niso standardizirane pogodbe in se z njimi ne trguje prek borze. Pogosto je potreben polog, da se pozicija drži odprto, dokler transakcija ni zaključena.

Terminske pogodbe.
Future so standardizirane terminske pogodbe in se običajno trgujejo na borzi, ustvarjeni v ta namen. Povprečna dolžina pogodbe je približno 3 mesece. Terminske pogodbe običajno vključujejo vse zneske obresti. Futures pogodbe o valuti so pogodbe, v katerih je določen standardni obseg določene valute, ki jo je treba zamenjati na določen datum poravnave. Tako so valutne terminske pogodbe glede na svoje obveznosti podobne terminskim pogodbam, vendar se razlikujejo od terminskih pogodb v načinu trgovanja. Poleg tega se Futures dnevno poravnava in odstrani kreditno tveganje, ki obstaja v Forwardsu. MNK jih običajno uporabljajo za varovanje pred valutnimi pozicijami. Poleg tega jih trgujejo špekulanti, ki upajo, da bodo izkoristili svoja pričakovanja o gibanju tečaja.

Opcijske pogodbe.
Valutna opcija je izvedeni finančni instrument, pri katerem ima lastnik pravico, vendar ne obveznost zamenjati denar v eni valuti v drugo valuto po vnaprej dogovorjenem tečaju na določen datum. Trg opcij Forex je najgloblji, največji in najbolj likviden trg za vse vrste na svetu.

Špekulacije.

Spori glede špekulantov valut in njihovega učinka na devalvacije valut in nacionalna gospodarstva se redno pojavljajo. Ekonomisti, kot je Milton Friedman, trdijo, da špekulanti na koncu stabilizirajo vpliv na trg in da stabiliziranje špekulacij opravlja pomembno funkcijo zagotavljanja trga varovalcev in prenosa tveganja s ljudi, ki tega ne želijo prenašati, na tistih, ki to počnejo. Drugi ekonomisti, na primer Joseph Stiglitz, menijo, da ta argument temelji bolj na politiki in filozofiji prostega trga kot na ekonomiji.
Veliki profesionalni špekulanti so veliki hedge skladi in drugi dobro kapitalizirani "trgovalci s položaji". Po mnenju nekaterih ekonomistov bi lahko posamezni trgovci delovali kot "trgovci s hrupom" in imeli bolj destabilizirajočo vlogo kot večji in bolje obveščeni akterji.
Valutne špekulacije veljajo za zelo sumljive dejavnosti v mnogih državah. Medtem ko se šteje, da naložbe v tradicionalne finančne instrumente, kot so obveznice ali delnice, z zagotavljanjem kapitala pogosto prispevajo h gospodarski rasti, valutne špekulacije pa ne; Glede na to stališče je preprosto igranje iger na srečo, ki pogosto posega v ekonomsko politiko. Na primer, leta 1992 so švedske špekulacije prisilile švedsko centralno banko, Riksbank, da je za nekaj dni zvišala obrestne mere na 500% letno in kasneje razvrednotila krono. Mahathir Mohamad, eden od nekdanjih malezijskih premierjev, je eden znanih zagovornikov tega stališča. Devalvacijo malezijskega ringgita leta 1997 je očital Georgeu Sorosu in drugim špekulantom.
Gregory Millman poroča o nasprotnem stališču, v katerem špekulante primerja z "pazljivkami", ki preprosto pomagajo "uveljaviti" mednarodne sporazume in predvidevajo učinke osnovnih ekonomskih "zakonov", da bi prinašali dobiček.
V tem pogledu lahko države razvijejo nevzdržne gospodarske mehurčke ali kako drugače zlomijo svoje nacionalno gospodarstvo, dejanja špekulantov Forex pa pomagajo, da se neizbežni kolaps zgodi prej. Razmeroma hiter propad bi bil celo boljši kot nadaljevanje gospodarskega zlorabe, ki mu bo sledil morebiten večji propad. Na Mahathirja Mohamada in druge kritike špekulacij gleda, da poskušajo odvrniti krivdo od sebe, ker so povzročili netrajnostne gospodarske razmere.

Preprečevanje tveganj.

Preprečevanje tveganj je nekakšno vedenje trgovanja, ki ga razkriva devizni trg, kadar se zgodi potencialno škodljiv dogodek, ki lahko vpliva na tržne razmere. To vedenje nastane, ko trgovci, ki preprečujejo tveganju, zaradi negotovosti likvidirajo svoje pozicije v tveganih sredstvih in preusmerijo sredstva na manj tvegana sredstva.
Trgovci v okviru Forex trga likvidirajo svoje pozicije v različnih valutah in zavzemajo pozicije v varnih valutah, kot je ameriški dolar. Včasih je izbira varne valute zavetja bolj izbira, ki temelji na prevladujočih občutjih, ne pa na ekonomski statistiki. Primer bi lahko bila finančna kriza leta 2008. Vrednost delnic po vsem svetu je padala, medtem ko se je ameriški dolar krepil. To se je zgodilo kljub močnemu žarišču krize v ZDA.

Trgovanje z obrestnimi merami

Trgovanje z obrestnimi merami se nanaša na dejanje zadolževanja ene valute, ki ima nizko obrestno mero za nakup druge z višjo obrestno mero. Velika razlika v tečajih je lahko zelo donosna za trgovca, še posebej, če se uporablja velik vzvod. Vendar pa je to z vsemi naloženimi naložbami dvorezen meč in velika nihanja tečaja lahko nenadoma spremenijo trgovanje v velike izgube.


References:
Foreign exchange market Wikipedia  CC BY-SA




Share4youCopyFX
ZuluTrade



Broker Year Regulation Funding
Withdrawing
Account
types
Max
leverage
Min
deposit
Min
volume
PAMM
accounts
Trading
platforms
MTrading
MTrading
2014 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bank transfer
M.Premium
M.Pro
1:1000
1:1000
100 USD
500 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
NPBFX
NPBFX
1996 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bank transfer
Master
Expert
VIP
1:1000
1:200
1:200
10 USD
5 000 USD
50 000 USD
0.01 lot
1 lot
1 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
World Forex (WForex)
World Forex (WForex)
2007 - Bank cards
WebMoney
Bitcoin
W-INSTANT
W-PROFI
W-ECN
W-CRYPTO
1:1000
1:1000
1:500
1:25
10 USD
10 USD
10 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Forex4you
Forex4you
2007 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Classic
Pro STP
1:1000
1:1000
10 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
EXNESS
EXNESS
2008 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bitcoin
Mini
Classic
ECN
1:2000
1:2000
1:200
10 USD
2 000 USD
300 USD
0.01 lot
0.1 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
AMarkets
AMarkets
2007 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bank transfer
Standard
Fixed
ECN
1:1000
1:1000
1:200
100 USD
100 USD
200 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
FreshForex
FreshForex
2004 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Classic
Market Pro
ECN
1:2000
1:500
1:500
10 USD
10 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
WELTRADE
WELTRADE
2006 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Micro
Premium
Pro
Crypto
1:1000
1:1000
1:1000
1:20
25 USD
200 USD
500 USD
50 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
LiteForex
LiteForex
2005 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
CLASSIC
ECN
1:500
1:500
50 USD
50 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
TenkoFX
TenkoFX
2012 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
Bitcoin
Bank transfer
STP
ECN
Crypto
1:500
1:200
1:3
10 USD
100 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
ProfiForex
ProfiForex
2010 - Bank cards
Skrill
WebMoney
Bitcoin
Micro
Standard
1:500
1:500
10 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
NordFX
NordFX
2008 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bank transfer
Fix
Pro
Zero
1:1000
1:1000
1:1000
10 USD
250 USD
500 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Grand Capital
Grand Capital
2006 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Micro
Standard
ECN Prime
Crypto
MT5
1:500
1:500
1:100
1:3
1:100
10 USD
100 USD
500 USD
100 USD
100 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Alpari
Alpari
1998 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
standard.mt4
ecn.mt4
pro.ecn.mt4
standard.mt5
ecn.mt5
1:1000
1:1000
1:1000
1:1000
1:1000
100 USD
300 USD
500 USD
100 USD
500 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
HotForex
HotForex
2010 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
MICRO
PREMIUM
Zero Spread
1:1000
1:500
1:500
10 USD
100 USD
200 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
FXOpen
FXOpen
2005 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
STP
ECN
Crypto
1:500
1:500
1:3
10 USD
100 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
RoboForex
RoboForex
2009 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
Pro-Standard
ECN-Pro
Prime
1:2000
1:300
1:100
10 USD
10 USD
5 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
cTrader
FIBO Group
FIBO Group
1998 - Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
MT4 Fixed
MT4 NDD
MT5 NDD
cTrader NDD
1:200
1:400
1:100
1:400
300 USD
300 USD
500 USD
100 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
cTrader
Fort Financial Services (FortFS)
Fort Financial Services (FortFS)
2010 - Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
FORT
FLEX
PRO
1:1000
1:1000
1:100
10 USD
10 USD
500 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.1 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
CQG
NinjaTrader
FINAM (Just2Trade)
FINAM (Just2Trade)
2006 Regulated:
CySEC (Cyprus)
Bank cards
Skrill
Neteller
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
Forex & CFD Standard
Forex ECN
MT5 Global
1:500
1:500
1:500
100 USD
200 USD
100 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
CQG
ROX
FXTM
FXTM
2011 Regulated:
CySEC (Cyprus)
Registered:
FCA (United Kingdom)
Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bitcoin
Bank transfer
Standard
ECN
ECN Zero
FXTM Pro
1:1000
1:1000
1:1000
1:200
100 USD
500 USD
200 USD
25 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
FxPrimus
FxPrimus
2009 Regulated:
CySEC (Cyprus)
Registered:
FCA (United Kingdom)
BaFin (Germany)
CONSOB (Italy)
CNMV (Spain)
HCMC (Greece)
HFSA - MNB (Hungary)
PFSA - KNF (Poland)
FMA - NBS (Slovakia)
CNB (Czechia)
FI (Sweden)
FSA (Norway)
CSSF (Luxembourg)
Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
Bitcoin
Bank transfer
Standard
Premium
VIP
1:1000
1:1000
1:1000
1 000 USD
2 500 USD
10 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
+ MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
FxPro
FxPro
2006 Regulated:
FCA (United Kingdom)
CySEC (Cyprus)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
MT4 Fixed Spread
MT4 Instant Execution
MT4 Market Execution
MT5 Market Execution
cTrader Market Execution
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
100 USD
100 USD
100 USD
100 USD
100 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
cTrader
Tickmill
Tickmill
2015 Regulated:
FCA (United Kingdom)
CySEC (Cyprus)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
Classic
Pro
VIP
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
100 USD
100 USD
50 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
AxiTrader
AxiTrader
2010 Regulated:
FCA (United Kingdom)
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
MT4 Standard
MT4 Pro
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
10 USD
10 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
ThinkMarkets
ThinkMarkets
2010 Regulated:
FCA (United Kingdom)
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
Standard
ThinkZero
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
10 USD
500 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
TrioMarkets
TrioMarkets
2015 Regulated:
CySEC (Cyprus)
Registered:
FCA (United Kingdom)
BaFin (Germany)
REGAFI - ACPR (France)
CONSOB (Italy)
CNMV (Spain)
CMVM (Portugal)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
Basic
Standard
Advanced
Premium
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
500 USD
5 000 USD
10 000 USD
50 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Orbex
Orbex
2010 Regulated:
CySEC (Cyprus)
Registered:
FCA (United Kingdom)
BaFin (Germany)
REGAFI - ACPR (France)
CONSOB (Italy)
CNMV (Spain)
CMVM (Portugal)
HCMC (Greece)
HFSA - MNB (Hungary)
ASF (Romania)
PFSA - KNF (Poland)
FMA - NBS (Slovakia)
CNB (Czechia)
ATVP (Slovenia)
FSC (Bulgaria)
FMA (Austria)
FI (Sweden)
FINFSA (Finland)
FSA (Norway)
DFSA (Denmark)
AFM (Netherlands)
EFSA (Estonia)
FKTK (Latvia)
LB (Lithuania)
CB (Ireland)
FSA (Iceland)
CSSF (Luxembourg)
FMA (Liechtenstein)
MFSA (Malta)
Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
WebMoney
Bank transfer
FIXED
STARTER
PREMIUM
ULTIMATE
Depends on
trading experience
(ESMA rule)
500 USD
200 USD
5 000 USD
25 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
AAAFx
AAAFx
2008 Regulated:
HCMC (Greece)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bitcoin
Bank transfer
Standard Depends on
trading experience
(ESMA rule)
300 USD 0.01 lot - MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Dukascopy
Dukascopy
1998 Regulated:
FKTK (Latvia)
Bank cards
Bank transfer
Standard Depends on
trading experience
(ESMA rule)
100 USD 0.01 lot - MetaTrader 4
MT4 WebTerminal
MT4 for Android,
iPhone & iPad, Mac
JForex
FP Markets
FP Markets
2006 Regulated:
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
Bank transfer
Standard
RAW
1:500
1:500
100 USD
100 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
Vantage FX
Vantage FX
2009 Regulated:
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
Bank transfer
Standard STP
RAW ECN
PRO ECN
1:500
1:500
1:500
200 USD
500 USD
20 000 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
IC Markets
IC Markets
2007 Regulated:
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
FasaPay
PayPal
Bitcoin
Bank transfer
Standard
Raw Spread
cTrader
1:500
1:500
1:500
200 USD
200 USD
200 USD
0.01 lot
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
cTrader
Pepperstone
Pepperstone
2010 Regulated:
ASIC (Australia)
Bank cards
Skrill
Neteller
PayPal
Bank transfer
Standard
Razor
1:500
1:500
200 USD
200 USD
0.01 lot
0.01 lot
- MetaTrader 4/5
MT4/5 WebTerminal
MT4/5 for Android,
iPhone & iPad, Mac
cTrader


Skrill
NETELLER
FasaPay
WallStreet Forex RobotVolatility Factor
Forex DiamondForex Trend Detector
Chocoping
GreenCloudVPS
CheapWindowsVPS


Genesis Mining
NiceHash
HashFlare
MinerGate
CryptoMiningFarm


Anonymous VPNAwardSpace



POZOR - VISOKA STOPNJA TVEGANJA: Forex trgovanje vključuje veliko stopnjo tveganja - to morda ni primerno za veliko vlagateljev. Kreditni vzvod ustvarja dodatna tveganja za izgube. Preden začnete trgovati na forex trgu, temeljito razmislite o svojih naložbenih ciljih, stopnji znanja pri trgovanju z različnimi finančnimi instrumenti in tudi nagnjenosti k tveganju. Lahko izgubite del ali celoten primarni naložbeni depozit; Ne vlagajte denarja, ki si ga ne morete izgubiti. Izvedite več o tveganjih, povezanih s trgovanjem na deviznem trgu - s tem vprašanjem in drugimi vprašanji se obrnite na neodvisnega finančnega svetovalca.

Posredniki nam lahko dajo nadomestilo.